Home > Tentoonstelingen > Ulrich GEBERT

// LE GRAND CURTIUS // OUT OF CONTROL - BERLIN

GEBERT
(c) Ulrich GEBERT from the series Sie & Wir, 2005-2006 C-Print, 15 x 18cm, framed, edition of 3 + 1 AP Courtesy by KLEMM’S (Berlin) and Ulrich Gebert

Ulrich GEBERT

* 1976 à Munich.
Travaille à London / Berlin.
Site personnel : http://www.klemms-berlin.com

 

Ulrich Gebert heeft bij professor Timm Rautert gestudeerd aan de Hochschule für Graphik und Buchkunst van Leipzig, alsook aan de Glasgow School of Arts. In 2005 is hij als kandidaat-assistent afgestudeerd in Leipzig en in 2006 heeft hij een master of arts (MA) behaald aan de Royal College of Art van Londen.

Voor de serie ‘Sie und Wir’ (2006) heeft Gebert een speciale interventiecommando in manoeuvre vanuit verschillende gezichtspunten met kennelijk journalistieke middelen gefotografeerd. In dat kader lijkt ‘het exercitieveld van de militaire gevechten onnatuurlijk en niet-functioneel. De huizen zijn immers nagemaakt, de natuur ondergaat weerloos de vernietiging veroorzaakt door deze schijnoorlog. Maar de soldaten die de op bunkers lijkende daken aflopen en muren beklimmen, staan in schril contrast met hen die de Duitse wouden abseilen, het levendige groen met het grijs van de gevechtszone, de zonnestraal die binnenschijnt langs het glasloze raam en de elegantie van de mannelijke lichamen met de strijd’ (Ellen Blumenstein). Er blijft onzekerheid over de aard van de gebeurtenissen die zich voor de camera afspelen: is dit spel of realiteit? De toeschouwer kan de gebeurtenissen slechts binnen het volledige overzicht van de serie gedeeltelijk ontcijferen. Associaties met een videospel vallen daaruit op.    
Gebert lijkt hier niet alleen te onderzoeken wat zich afspeelt voor de lens, maar ook na te denken over het documentaire aspect van het medium fotografie op diverse niveaus. Kunnen we werkelijk ontcijferen wat we zien? Wat is de aard van wat zich afspeelt voor de lens? Welke rol is weggelegd voor de gebruikte media (fotografie en film)? Wat we zien, brengt ons tot de volgende fundamentele vraag: kunnen we via de mediabeelden het verschil tussen realiteit en fictie verifiëren?
 


<< précédent | retour à la liste | suivant >>